Logo_logo2

(Novum) - Uitzendkrachten krijgen voortaan direct het uurloon uitbetaald dat hun collega's in vaste dienst ook krijgen. Dat zijn de bonden in een nieuwe cao overeengekomen met uitzendkoepel ABU, maakten zij dinsdag bekend. Over de nieuwe cao is intensief onderhandeld.

De nieuwe regeling waarbij uitzendkrachten onder de arbeidsvoorwaarden van de inlener vallen, gaat in op 30 maart. Om uitzendkrachten te helpen bij het controleren van hun loon wordt een database aangelegd waarin gecontroleerd kan worden op hoeveel loon een uitzendkracht recht heeft bij een inlenend bedrijf.

Groepen met meer afstand tot de arbeidsmarkt houden wel aparte salarisschalen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die vroeger voor sociale werkplaatsen werkten. Uitzendkrachten in vaste dienst van bureaus, omdat zij bijvoorbeeld gedetacheerd worden, houden ook hun eigen cao.

Onder de nieuwe cao krijgen de werknemers begin 2015 er 1,8 procent bij, hebben de bonden en werkgevers afgesproken. Het ministerie van Sociale Zaken wordt gevraagd om de cao algemeen verbindend te verklaren. Als dat gebeurt, gelden de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer negentig procent van alle uitzendkrachten.