Normal_ouderen_liefde_dood_3453

Op zaterdag 11 oktober 2014 vindt voor de tiende maal de (Internationale) Dag van de Palliatieve Zorg plaats. Dit jaar is het thema: van betekenis tot het einde. Door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd, om aandacht te vragen voor de zorg voor mensen die niet meer beter worden. Dit meldt organisator Agora. 

Wanneer mensen tijdig en vaker nadenken over hun wensen en deze bespreken, kan dat rust geven in de laatste levensfase. Daarvoor moeten ze weten welke keuzes er zijn. De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wil aandacht geven aan de verschillende mogelijkheden, zodat de positie van patiënten en zijn naasten worden versterkt. Bij het thema ‘van betekenis tot het einde’ gaat het echter niet alleen om jezelf. Het gaat er ook om wat je voor een ander kunt betekenen in deze fase. Duizenden hulpverleners en vrijwilligers zijn dagelijks van betekenis voor mensen in hun laatste levensfase. Onder meer door zorg te geven, of er te zijn voor de naasten, zodat zij ook even kunnen rusten of een boodschap doen. 
 
Ook regionaal wordt volop aandacht besteed aan palliatieve zorg via meer dan 40 activiteiten. Zo zijn er hospices die hun deuren openen, symposia, informatiemarkten, filmfestivals, etc. Geïnteresseerden kunnen op www.dagvandepalliatievezorg.nl zien welke activiteit bij hen in de buurt wordt georganiseerd. 
 
Dagelijks sterven er in Nederland ongeveer 380 mensen, het merendeel daarvan aan een chronische, levensbedreigende aandoening. Deze mensen hebben allen in meer of mindere mate palliatieve zorg nodig gehad. Doel van deze zorg is om patiënten én hun naasten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. De zorg kan onder meer thuis plaatsvinden, maar ook in hospices of verpleeghuizen. 
 
De organisatie van de Dag van de Palliatieve Zorg is een gezamenlijke activiteit van Agora (landelijk ondersteuningspunt palliatieve zorg), Palliactief (Nederlandse vereniging voor professionele palliatieve zorg), VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland) en Fibula (platform netwerken palliatieve zorg Nederland). 
 
© Nationale Zorggids