Normal_laptop_zorg

Berichten in de media over ziekten en behandelmethoden geven patiënten vaak valse hoop. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant.

De enquête werd door driehonderd artsen ingevuld, die stellen dat hun patiënten door berichten in de media soms een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte en de mogelijkheden voor behandeling. De artsen beklagen zich over medische berichten in de media die vaak worden aangedikt of foutieve informatie bevatten.

Door het lage aantal respondenten is de enquête niet representatief, maar zegt het wel iets over hoe artsen denken over de medische berichtgeving. Een groeiende belangstelling voor gezondheid, het internet en ontwikkelingen in de medische wetenschap zouden hebben geleid tot een 'hausse' aan medische berichtgeving. Ruim driekwart van de artsen ervaart geregeld druk van patiënten na een publicatie in de media. 'Besef goed: patiënten willen zó graag, ze zijn soms wanhopig', zegt Hans Gelderblom, oncoloog in het LUMC.

De artsen zijn van mening dat journalisten terughoudender moeten zijn in de berichtgeving over experimentele behandelingen. Vaak wordt verzuimd om de nadelen van een nieuwe therapie te noemen. Artsen pleiten voor een website, naar buitenlands voorbeeld, waar deskundigen het medisch nieuws van commentaar kunnen voorzien. In Groot-Brittannië startte het ministerie van Volksgezondheid zeven jaar geleden al met een dergelijke site ('Achter de krantenkoppen') waar artsen en wetenschappers dagelijks twee nieuwsberichten evalueren die van publiek belang zijn.

© Nationale Zorggids