Normal_station

(Novum) - Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) gaat onderzoeken of er in de trein zitplaatsen kunnen komen voor reizigers die slecht ter been of zwanger zijn. Dat heeft de bewindsvrouw donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Net als in bus en tram zou dat moeten worden aangegeven met speciale stickers.

De toezegging volgde op een verzoek van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. In elke coupé zou volgens haar een plekje moeten zijn voor reizigers die slecht ter been zijn. Vooral op drukke momenten zouden mindervalide reizigers zo duidelijk kunnen aangeven dat zij graag willen zitten. De regels zijn hetzelfde als in bus en tram: iedereen mag op de plek zitten, maar reizigers die slecht ter been zijn hebben voorrang.

Op verzoek van PvdA-Kamerlid Duco Hoogland bekijkt Mansveld in de gesprekken met de vervoerders of ook zwangere vrouwen aanspraak kunnen maken op de speciale plekken. De bewindsvrouw benadrukte wel dat in heel het Nederlandse openbaar vervoer dezelfde stickers moeten worden gebruikt.