Logo_werk_en_mantelzorg_logojpg

Leidinggevenden zijn vaker bereid om mee te denken over oplossingen dan werkende mantelzorgers verwachten. Ook collegialiteit wordt onderschat: twee op de vijf mantelzorgers denkt dat collega's geen werk kunnen of willen overnemen terwijl 90 procent van de collega's aangeeft dat dit wel kan. Van de leidinggevenden zegt ruim 95 procent te willen meedenken over een oplossing terwijl slechts 20 procent van de mantelzorgers verwacht dat hiertoe bereidheid bestaat. Dit blijkt uit onderzoek onder 15.500 medewerkers door Stichting Werk&Mantelzorg.

Mantelzorgers blijken hun zorgtaken niet vaak te bespreken op het werk uit angst voor onbegrip of mogelijke gevolgen voor hun carrière of contract. Bijna de helft (45 procent) maakt het niet bespreekbaar, waardoor leidinggevenden en collega's vaak niet weten hoeveel mantelzorgers er binnen hun organisatie werken. Uit het onderzoek komt naar voren dat er twee keer zo veel mantelzorgers binnen een organisatie werken dan door leidinggevenden wordt ingeschat.

Stichting Werk&Mantelzorg pleit daarom voor meer aandacht voor mantelzorgers in bijvoorbeeld verlofregelingen. Jan-Anne van Dijk, van Werk&Mantelzorg: 'Verlofregelingen en oplossingen moeten meer bekendheid krijgen binnen organisaties. In oktober heeft de Tweede Kamer ingestemd met de uitbreiding van kort- en langdurend zorgverlof. Dit verlof mag je ook opnemen voor een huisgenoot, tweedegraads familielid of iemand anders waarmee men een sociale relatie heeft. Werkgevers kunnen de regelingen en faciliteiten beter onder de aandacht brengen. Werknemers op hun beurt kunnen verantwoordelijkheid nemen door hun zorgtaken bespreekbaar te maken. En zelf te onderzoeken welke mogelijkheden en maatwerkoplossingen er zijn binnen de organisatie. Een goede werk/privé balans is tenslotte in het belang van beide partijen.'

© Nationale Zorggids