Normal_echtpaar__ouderen

De Friese gemeente Dantumadeel wordt voor de rechter gesleept door een vrouw, die bezwaar maakt tegen de zorghervorming. De vrouw is de dochter van een hoogbejaard hulpbehoevend echtpaar dat volgend jaar door de hervorming in de zorg geen huishoudhulp meer krijgt. Het is de eerste keer dat een burger een rechtszaak begint tegen de zorghervorming, zo meldt de Telegraaf.

In het proefproces krijgt de vrouw steun van Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een beperking. Volgens de organisatie Ieder(in) is het het schrappen van huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen door de gemeenten in strijd met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het stopzetten kan alleen als het gebeurt na onderzoek en behoorlijke motivering. Soms moet de gemeente alsnog schoonmaakhulp 'op maat' aanbieden.

De dochter van het Friese echtpaar van 88 en 89 jaar oud stelt dat zij zonder de wekelijkse zeven uur huishoudelijke hulp niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen. De rechter moet nu bepalen of de gemeente Dantumadeel in haar recht staat bij het intrekken van de vergoeding voor huishoudelijke hulp voor hulpbehoevenden zonder eerst met deze inwoners te bespreken of zij zichzelf dan kunnen redden.

© Nationale Zorggids