Normal_internet_verslaving_meisje_achter_computer_sociale_netwerk_sites

(Novum) - Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn eerder slachtoffer, maar ook vaker dader van cyberpesten en seksueel misbruik via sociale media dan andere jongeren. Bijna tachtig procent van de problemen van deze jongeren heeft te maken met hun sociale mediagebruik. Dat staat in een rapport van Kennisnet.

Begeleiders en hulpverleners stellen in het rapport zich ernstige zorgen te maken over de manier waarop jongeren met een licht verstandelijke handicap omgaan met sociale media. Veel van die jongeren zouden een smartphone van hun ouders krijgen, maar er niet mee leren omgaan. Dat zou komen doordat de ouders zelf ook vaak een beperking hebben. Ongeveer 2,5 procent van de Nederlandse bevolking is licht verstandelijk beperkt.

Door de problematiek van deze jongeren escaleren situaties sneller en belanden ze eerder in moeilijke situaties, staat in het rapport. Dreigtweets, haatcampagnes en bangalijsten waarop namen staan van meisjes die volgens de samensteller makkelijk over te halen zijn voor seks zouden veelvuldig voorkomen. Ook zouden loverboys en pedoseksuelen zich regelmatig op deze kwetsbare groep slachtoffers richten.

Tegelijkertijd scholen deze jongeren ook vaak samen om anderen te pesten en zetten ze elkaar aan tot het handelen in drugs en het overschrijden van seksuele grenzen. Ook gaat een aantal jongeren steeds actiever op zoek naar sekspartners via datingsites en sociale media.

In het rapport wordt gepleit voor een landelijk meldpunt waar incidenten met licht verstandelijk beperkte jongeren kunnen worden verzameld. Ook zou er goed voorlichtingsmateriaal moeten komen en moeten kinderen met een beperking al vanaf de basisschool les moeten krijgen over sociale media.