Normal_suiker

Het aantal Nederlanders met diabetes is sinds de eeuwwisseling flink toegenomen. In 2013 kampte zo'n 4,5 procent van de Nederlandse bevolking met suikerziekte, wat neerkomt op ongeveer 750.000 personen. In 2001 was dat percentage nog 2,8 procent. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder het stijgende aantal patiënten zijn vooral personen met diabetes type 2. Aan het begin van deze eeuw had 2,2 procent van de bevolking dit type suikerziekte. Vorig jaar was dat 3,8 procent. Diabetes type 2 komt vijf keer zo vaak voor als diabetes type 1. Tegenover de 3,8 procent patiënten met type 2 staat 0,7 procent die lijdt aan type 1.

De stijging van het aantal gevallen van diabetes heeft vooral betrekking op personen van 55 jaar en ouder. Van de mensen tussen 55 en 65 jaar heeft ruim zeven procent diabetes type 2. Diabetes komt voornamelijk voor bij mensen met ernstig overgewicht. Van alle mensen vanaf vier jaar met obesitas lijdt 15,7 procent aan suikerziekte. Dat is acht maal zo veel als bij mensen zonder overgewicht.

© Nationale Zorggids