Normal_infuuszakjes_infuus

Het medicijn Lemtrada, dat wordt voorgeschreven aan patiënten met de multiple sclerose (MS), is in één keer veertig keer duurder geworden. Het farmaceutische bedrijf Genzyme voerde de forse prijsstijging door na een herintroductie van het middel op de markt. Dat meldt het NRC.

Het geneesmiddel Lemtrada bevat de werkzame stof alemtuzumab. Dit medicijn was eerder op de markt onder de merknaam MabCampath en was toen bedoeld voor patiënten met bloedkanker (leukemie). Nadat het middel ook geschikt bleek voor de behandeling van MS, werd het tijdelijk van de markt gehaald. Alemtuzumab vertraagt het ziekteproces van MS en zorgt voor minder aanvallen. Nu het middel is goedgekeurd voor MS-patiënten wordt het opnieuw in de markt gezet.

Uit prijslijsten van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het medicijn na herintroductie 618,33 euro per milligram kostte; eerder was dat 15,33 euro per milligram. Het middel moet in een andere dosis worden toegediend en de veiligheid moet op een andere manier gecontroleerd worden. De werkzame stof is echter hetzelfde, zo blijkt uit de bijsluiters van beide producten.

Het middel wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea is niet blij met de extreme prijsstijging na de herintroductie van het middel. Manager zorginkoop farmacie Peter de Braal van Achmea: 'Dit is een wisseltruc. Deze prijsverhoging is extreem. Wij ageren hiertegen.' De prijsstijging is bevestigd door het farmaceutische bedrijf Genzyme, dat spreekt van een 'reële kostenstijging'.

© Nationale Zorggids