Normal_fysio_fysiotheraphie_fysiotherapeut_therapeut

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is dinsdag gestart met een campagne om consumenten te informeren over fysiotherapie en de aanvullende polissen van zorgverzekeraars. De brancheorganisatie voor fysiotherapeuten heeft een analyse gemaakt van de grote verschillen tussen verzekeraars en polissen, zo meldt het KNFG.

Op www.fysiotherapie2015.nl geeft KNGF een overzicht van alle polissen en aanvullende informatie. De zorgpolissen zijn te verdelen in drie categorieën als het gaat om dekking van fysiotherapie:

- Onbeperkte dekking, geen medische selectie (3 polissen)
- Ruime dekking, geen medische selectie en vrije keuze (10 polissen)
- Beperkte dekking, medische selectie en geen vrije keuze (22 polissen)

De drie polissen met onbeperkte dekking maken fysiotherapie toegankelijk voor mensen die dat nodig hebben, maar hebben wel een hoge premie (175,22 euro, 195,45 euro en 208,39 euro). De polissen met een beperkte dekking worden door het KNGF niet aanbevolen.

Fysiotherapie wordt slechts beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Zo wordt bijvoorbeeld fysiotherapie bij reuma niet meer vergoed door de basisverzekering, waardoor patiënten met chronische reumaklachten zich moeten verzekeren met een aanvullende polis. Het aantal te vergoeden behandelingen wordt steeds meer beperkt, terwijl de kosten voor de aanvullende verzekeringen fors zijn gestegen. Het KNGF vindt deze ontwikkeling zorgelijk en roept zowel de politiek als zorgverzekeraars op om fysiotherapie betaalbaar en toegankelijk te houden.

© Nationale Zorggids