Logo_images

Hoewel staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid op 18 november zorgaanbieder Ascensio Zorg in Hilversum opdroeg te stoppen met haar dienstverlening, lijkt het erop dat de zorgaanbieder niet van plan is haar deuren te sluiten. Ascensio heeft vooralsnog alleen haar naam veranderd. Dit meldt Trouw. 

Op 18 november droeg staatssecretaris Martin van Rijn, op aanbevelen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Ascensio Zorg op om binnen vier weken de zorg te staken en alle cliënten over te dragen aan een andere zorgaanbieder. Ascensio biedt begeleid wonen en dagbesteding aan jong volwassenen vanaf 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand en/of een lichte verstandelijke beperking. De IGZ schreef een vernietigend oordeel over de zorg die de instelling biedt. 
 
Het lijkt er echter op dat Ascensio haar deuren niet van plan is te sluiten. Op het oude adres van Ascensio in Hilversum is nu 'Infinitus Zorg' gevestigd. Infinitus Zorg biedt, net als Ascensio, begeleid wonen en dagbesteding aan jong volwassenen van 18 jaar en ouder met een ontwikkelingsachterstand. De directie van de nieuwe zorgaanbieder stond ook aan het roer bij Ascensio. 
 
Woordvoerders van de inspectie en de gemeente laten weten dat de gang van zaken 'heel nauw op de voet' gevolgd worden. De burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, is 'niet enthousiast en buitengewoon verbaasd' over de gang van zaken, aldus zijn woordvoerder. 'Maar omdat de staatssecretaris een aanwijzing heeft gegeven, moeten het ministerie en de zorgverzekeraars nu als eersten in actie komen.'
 
De bewoners van Ascensio zorgden al jaren voor overlast in de buurt. De IGZ constateerde daarnaast dat het aan zorg en begeleiding ontbrak, dat het vies was in huis en dat er veel achterstallig onderhoud was. Daarom werd de instelling opgedragen om haar cliënten binnen vier weken bij een andere zorgaanbieder onder te brengen. Het lijkt erop dat de directie dat denkt te doen door de naam van de instelling te veranderen.
 
© Nationale Zorggids