Normal_natureza__deusa_do_viver_by_breathe_me_love-d46lcup

Onderzoekers van Oxford University hebben een ademtest ontwikkeld die vroege tekenen van diabetes type 1 kan spotten bij kinderen. De ademtest toont de ziekte aan lang voordat de eerste symptomen te voorschijn komen. Dit meldt de Telegraaf. 

Door aceton in de adem van kinderen te detecteren kan de test aantonen of een kind diabetes type 1 heeft of niet. Aceton is een sterk ruikende chemische stof. Het lichaam produceert aceton als een bijproduct in een proces dat bekend staat als diabetische ketoacidose.
 
Diabetische ketoacidose treedt op wanneer de insuline tot gevaarlijk lage niveaus daalt. De ketoacidose voorkomt dat cellen de glucose krijgen ze nodig hebben en dwingt het lichaam om in plaats daarvan vet te verbranden om de benodigde energie te krijgen. Hierbij komen ketonen of zuren vrij die zich ophopen in het bloed. Diabetische ketoacidose is een potentieel levensbedreigende aandoening. Dit proces kan zich echter ongemerkt in het lichaam afspelen wanneer mensen niet weten dat ze diabetes hebben. Tijdens het proces verhoogt de concentratie van aceton in de adem zich en de onderzoekers hebben nu een apparaat ontwikkeld die de chemische stof oppikt. 
 
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. In tegenstelling tot type 2 diabetes wordt de ziekte niet veroorzaakt door levensstijl of dieet. Waar de ziekte door ontstaat of hoe die te genezen is, is niet bekend. Het lichaam van diabetes type 1-patiënten stopt met het maken van insuline. Ongeveer 10 procent van de diabetespatiënten heeft type 1 diabetes. 
 
© Nationale Zorggids