Logo_provincie_utrecht_logo_beeldmerk

Utrechtse gemeenten hebben tijdens de Week van de Jeugdzorg besloten om zich volgend jaar samen hard te maken voor cliëntenbeleid. Alle wethouders waren het erover eens dat ze de ondersteuning van cliëntenraden bij zorginstellingen gezamenlijk gaan oppakken. Hierbij blijven gemeenten zelf verantwoordelijk voor de manier waarop zij cliënten bij hun beleid betrekken, zo meldt de provincie Utrecht.

De Week van de Jeugdzorg vond plaats tussen 19 en 26 november 2014. In de nieuwe Jeugdwet, die ingaat op 1 januari 2015, staat dat jongeren en ouders actief moeten worden betrokken bij de keuze voor de gewenste vorm van hulp. Jeugdhulpaanbieders en de instellingen die de gemeenten gaan contracteren, krijgen hiermee de expliciete opdracht om zorg te (blijven) dragen voor cliëntenparticipatie.

De gemeenten in de provincie Utrecht hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van de zogeheten JIJ meter om cliëntenparticipatie te meten. Voorzitter van de werkgroep cliëntenbeleid Hanny Michels: 'Vanaf januari 2015 zijn wij als gemeenten niet alleen verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar ook voor de jeugd geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor kinderen met een beperking. Dat vraagt om een integrale aanpak. We willen als gemeente feedback van cliënten, zowel op de lokale teams als op zorgtrajecten bij de instellingen. Op deze manier weten wij wat goed gaat en wat niet en kunnen zaken verbeterd worden. JIJ Utrecht gaat ons hierbij ondersteunen.'

© Nationale Zorggids