Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Deense onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden voor een verband tussen astma en vruchtbaarheid. Vrouwen met astma doen er langer over om zwanger te worden dan vrouwen zonder deze longziekte. Dat meldt Gezondheidsplein.

Uit het onderzoek blijkt niet dat vrouwen met astma minder kinderen krijgen. Het aantal kinderen dat vrouwen met en zonder astma krijgen, laat onderling geen verschillen zien. Wel duurt het bij vrouwen met astma langer voordat ze zwanger zijn. Aan het onderzoek in het Bispebjerg ziekenhuis in Kopenhagen deden 15.000 tweelingen mee, waarvan 955 met astma. Ze kregen een vragenlijst over astma, vruchtbaarheid en of het langer dan één jaar duurde voordat ze zwanger raakten. Het onderzoek vergeleek de uitkomsten tussen de vrouwen met en zonder astma. Ook werd er nog gekeken naar eventuele verschillen tussen vrouwen met astma die hiervoor een behandeling kregen en degene die dit niet hadden.

Bij 27 procent van de astmapatiënten duurde het meer dan één jaar voordat zij zwanger werden, terwijl dit percentage bij de gezonde vrouwen in het onderzoek op 21,6 procent lag. Vooral wanneer vrouwen met astma geen behandeling krijgen blijkt het meer tijd te kosten om zwanger te raken. De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de ontstekingen die bij astma optreden. Ook de leeftijd van vrouwen speelt een rol in hun kansen op zwangerschap. Van de vrouwen met astma die ouder waren dan dertig jaar moest 32,2 procent langer dan een jaar wachten tegenover 29,4 procent van de vrouwen onder de dertig jaar.

© Nationale Zorggids