Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Het Radboudumc is de pilot ‘Ontmoet je Partner in Zorg’ gestart om de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgprofessionals in het ziekenhuis te verbeteren. Hiervoor is de MantelzorgAcademie ontwikkeld; een scholings- en ontmoetingsplaats voor zorgprofessionals en mantelzorgers. De pilot vindt plaats in samenwerking met Meander Medisch Centrum en de mantelzorgvereniging Mezzo, zo meldt Radboudumc.

Mantelzorgers worden gezien als onmisbare partners in zorg en welzijn en daarom stimuleert de overheid de samenwerking tussen formele en informele zorg steeds meer. In de ziekenhuiszorg ontbreekt echter nog vaak de structurele aandacht voor de kennis, vragen en behoeften van mantelzorgers. Mezzo nam in de afgelopen maanden een enquête af bij ruim 400 mantelzorgers die te maken hebben gehad met een ziekenhuisopname of polibezoek van hun naaste. Meer dan twee derde van de mantelzorgers bleek niet te weten waar hij/zij in het ziekenhuis terecht kan voor ondersteuning en 37 procent heeft ondersteuning door het ziekenhuis gemist. Bijna zestig procent van de mantelzorgers heeft behoefte aan erkenning van artsen en verpleegkundigen in hun rol als mantelzorger, maar slechts een kwart heeft deze emotionele steun ook daadwerkelijk ervaren.

Met de MantelzorgAcademie willen het Radboudumc, Meander Medisch Centrum en Mezzo de mantelzorgondersteuning in ziekenhuizen en thuis verbeteren. Cathy van Beek, lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc: 'Uiteraard willen we de beste zorg bieden aan de patiënt. Dat doen we niet alleen samen met de patiënt, we vinden het ook belangrijk te kijken naar de naaste omgeving. Door al vroeg in het ziekteproces aandacht te hebben voor de mantelzorger en zijn/haar behoeften, kunnen we hen in het hele proces beter ondersteunen. Zo werken we samen aan duurzame en verantwoorde zorg.'

© Nationale Zorggids