Normal_werk_solliciteren_vacatures

(Novum) - Ook hogeropgeleiden komen in aanmerking voor de extra banen voor arbeidsgehandicapten die zijn aangekondigd. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is het eens over een voorstel om dit wettelijk te regelen. Dat bleek woensdag in een debat met staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA), die zei geen moeite met het plan te hebben.

Het kabinet heeft met vakbonden en werkgevers afgesproken dat er de komende jaren 125 duizend extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat om mensen die ook met ondersteuning van de overheid niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Houden bedrijven zich niet aan de afspraken, dan kunnen zij een boete krijgen.

In het kabinetsplan vallen hogeropgeleiden die wel het minimumloon kunnen verdienen buiten de boot. VVD en PvdA willen dat bedrijven hen ook mogen meetellen als straks blijkt dat ze het opgelegde percentage arbeidsgehandicapten niet halen. Het betreft zo'n twintig- tot dertigduizend mensen.

In het debat sloten D66, ChristenUnie en GroenLinks zich aan bij het plan van de regeringspartijen. Zij eisten wel dat de afspraak meteen in de wet wordt vastgelegd. Dat gaat nu gebeuren.

Het wetsvoorstel van Klijnsma kan daarmee niet alleen in de Tweede Kamer op voldoende draagvlak rekenen, maar ook in de senaat. De coalitie van VVD en PvdA heeft daar geen meerderheid en is dus op steun van de oppositie aangewezen.

Bedrijven die niet voldoende arbeidsgehandicapten in dienst nemen, kunnen vanaf 2017 een boete van vijfduizend euro per niet ingevulde werkplek krijgen. Klijnsma beschouwt die sanctie als stok achter de deur. Ze hoopt dat de boete nooit hoeft te worden opgelegd.

Het CDA stelde voor om werkgevers te belonen als ze een arbeidsgehandicapte aannemen, in plaats van ze te straffen als ze dat niet doen. Maar Klijnsma wil het boetesysteem handhaven.

Tijdens het debat werd door een aantal organisaties van gehandicapten en chronisch zieken geprotesteerd tegen de plannen van Klijnsma. Die zouden leiden tot oneerlijke concurrentie tussen mensen.