Logo_dialysecentrumgroningen

Het Dialyse Centrum Groningen (DCG) gaat de dialysezorg in de komende vijf jaar zo organiseren dat de behandeling van patiënten met nierfalen minder invasief wordt. Hierdoor moet het voor nierpatiënten makkelijker worden om de behandeling beter in te passen in hun eigen leven. Dat meldt RTV Noord.

Patiënten met nierfalen zijn aangewezen op een dialysemachine, die de functie van de nieren overneemt en het bloed filtert op afvalstoffen. Het dialyseren kost patiënten minimaal twaalf uur per week en vaak meer, omdat ze voor deze behandeling meerdere malen per week naar het ziekenhuis gaan. 'Patiënten zijn steeds zelfredzamer en willen de dialyse goed in hun leven laten passen', zegt directeur patiëntenzorg Ralf Westerhuis. 'Daar willen we met verschillende dialysebehandelingen een mouw aan passen.'

Het DCG onderzoekt onder meer de mogelijkheden voor thuisdialyse. 'Het grote voordeel hiervan is dat de behandeling plaats kan vinden wanneer het de patiënt past, bijvoorbeeld 's nachts', legt algemeen directeur Tanja Lips van het DCG uit. Bij een nachtelijke dialyse kan een patiënt zo'n 7,5 uur achtereen dialyseren, wat de gezondheid van patiënten ten goede komt. Het langer filteren van het bloed draagt eraan bij dat de patiënt minder beperkingen heeft qua eten en drinken en ook minder vermoeidheidsklachten heeft.

© Nationale Zorggids