Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

De rechtbank in Utrecht buigt zich vandaag over de zaak van twee inwoners van Utrecht, die de korting op de huishoudelijke hulp aanvechten. Het proefproces wordt met belangstelling gevolgd; als de rechter de twee inwoners gelijk geeft, zal de gemeente Utrecht mogelijk het beleid moeten aanpassen voor zo'n 6000 andere inwoners. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De gemeente Utrecht heeft in veel gevallen telefonisch overleg gehad met betrokkenen over de beschikking om op de zorg te korten. Cliënten die vorig jaar nog vier tot zes uur huishoudelijke hulp per week kregen, moeten het vanaf nu doen met 1,5 uur per week. Directeur Annelies de Jong van het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu) zegt dat het Utrechtse beleid hard aankomt bij de 6000 inwoners van Utrecht die te maken hebben met de zorgkorting. 'Er is echt paniek. In anderhalf uur kan er even met de stofzuiger en dweil door het huis worden gegaan, maar meer niet. Zie het als een wasmachine die je plotseling niet meer hebt: het is een grote aderlating.'

In Utrecht hebben zo'n zeshonderd cliënten een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente over de beschikking. De nieuwe zorguren gaan in op 24 maart. Via de gemeente kan extra zorg worden bijgekocht voor tien euro per uur.

© Nationale Zorggids