Normal_geld_briefjes_munten__-c_-euro_coins_and_banknotes

Het bedrag dat jaarlijks onterecht wordt uitgekeerd als persoonsgebonden budget (pgb) is vorig jaar gestegen van 133 miljoen naar 160 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging van 21 procent. Dat blijkt uit de ‘Uitvoeringstoets AWBZ 2013’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zo meldt Skipr.

In de toets staan ook gegevens over hoeveel geld door de NZa wordt teruggevorderd. Hieruit blijkt dat elk jaar een groot deel van het onterecht uitgekeerde budget als 'oninbaar' wordt afgeboekt. In 2012 werd 21 miljoen euro door de NZa als verloren beschouwd. In 2013 werd 11 miljoen euro afgeboekt door de NZa. Een groot deel van het geld zou oninbaar zijn omdat het een sociaaleconomisch gezien kwetsbare groep betreft. De zorgkantoren schakelen incassobureau's en deurwaarders in, maar dit leidt niet tot een lager saldo aan openstaande vorderingen.

De NZa verwacht niet dat de bedragen aan onterecht uitgekeerde pgb's in de komende jaren zullen  dalen. Er wordt weliswaar veel aandacht besteed aan het aanpakken van pgb-fraude, maar daardoor is er volgens de NZa te weinig aandacht voor zorgfraude bij zorg in natura, dat wil zeggen de zorg die door zorgaanbieders wordt geregeld.

© Nationale Zorggids