Normal_parkeerplaats_gehandicapten_gehandicaptenparkeerplek

De zorg voor gehandicapten zal verschralen als gevolg van de de toenemende tariefkortingen die worden doorgevoerd door zorgkantoren. Hiervoor waarschuwt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in het rapport ‘Awbz/WLZ 2015 Zorgcontractering 2015’. Dit rapport bevat het jaarlijkse ledenonderzoek naar het inkoopgedrag van zorgkantoren, zo meldt de VGN.

Wat vooral opvalt in het inkoopgedrag van zorgkantoren is dat de tariefkortingen in de zorgzwaartepakketten verder zijn toegenomen. De druk op de tarieven is voor de leden van VGN zeer voelbaar, terwijl de echte Wlz-bezuiniging pas in 2017 aan de orde is. Volgens VGN-directeur Hans Schirmbeck is het duidelijk dat zorgkantoren daar nu al een voorschot op nemen, zonder de bijbehorende verlichting van de administratieve lasten. 'Dat resulteert nu al in verminderde inzet van personeel op groepen en bij vervoer. Het voedt tevens de vrees voor een opeenstapeling van kortingen tot in 2017. Wij houden het er dus op dat door de huidige opgelegde korting van de zorgkantoren de beoogde bezuiniging nu is gerealiseerd', aldus Schirmbeck.

Een positief punt dat uit het rapport naar voren komt is dat zorgkantoren wel steeds meer uniformiteit weten na te streven in de criteria die zijn hanteren. Minder diversiteit in het inkoopbeleid van zorgkantoren zal uiteindelijk leiden tot minder administratieve rompslomp, zo verwacht de VGN.

© Nationale Zorggids