Normal_rijbewijs

Mensen die een medische keuring moeten ondergaan voor het verkrijgen van een rijbewijs hoeven hiervoor binnenkort niet meer naar een onafhankelijke arts. Minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer gaat de regels hiervoor aanpassen. Dat meldt de NOS.

De medische (her)keuring is nodig voor mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld oog- en spierziekten, dementie of neurologische aandoeningen. Tot nu toe moesten zij voor deze keuring naar een onafhankelijke arts, maar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan de medische informatie voortaan ook krijgen van de eigen arts. Overigens zijn artsen niet verplicht om hieraan mee te werken.

Door de aanpassing van de regels hoeven mensen die een TIA of beroerte hebben gehad niet meer te worden gekeurd door een neuroloog, waardoor het weer gaan rijden een stuk eenvoudiger wordt. Minister Schultz hoopt dat mensen met de versimpelde regels langer mobiel kunnen blijven. 'Het is belangrijk dat mensen veilig kunnen deelnemen aan het verkeer, maar ik vind het ook belangrijk dat de eisen niet strenger zijn dan nodig is voor de verkeersveiligheid', aldus de minister.

© Nationale Zorggids