Logo_hulphond

In het kader van Wereld Epilepsie Dag vraagt Hulphond Nederland vandaag samen met haar cliënten aandacht voor het werk van de Epilepsie-hulphonden. Ervaringen uit de praktijk van de stichting Hulphond Nederland laten zien dat epileptici met een hulphond in sommige gevallen kunnen teruggaan van tien aanvallen per dag naar één of twee aanvallen per maand. 

Epilepsie-hulphonden geven een halfuur voorafgaand aan een epileptische aanval een waarschuwing af waardoor hun baas tijdig een veilig heenkomen kan zoeken door te gaan zitten of liggen. Een gevaarlijk en onverwachte val - met alle nare complicaties tot gevolg - wordt hierdoor afgewend. Wanneer er toch een aanval komt, brengt de hond medicijnen en rolt iemand op zijn zijde zodat deze niet kan stikken. Vervolgens likt de hond aan handpalmen en hals om iemand weer bij kennis te brengen en blijft net zo lang bij zijn baasje liggen tot deze weer ‘ontwaakt’. De vertrouwde aanwezigheid van de hond als eerste contact na een aanval is voor mensen met epilepsie een enorme geruststelling. Doordat de hond zorgt voor rust en minder stress leidt dit vaak tot een drastische vermindering van het aantal aanvallen.

Door het inzetten van hulphonden kan de besparing op zorgkosten oplopen tot in de tienduizenden euro’s per jaar. Op dit moment zijn er geen vergoedingen voor het opleiden en inzetten van Epilepsie-hulphonden in Nederland. Epilepsie-hulphonden worden gefinancierd door het werven van fondsen, maar deze blijken onvoldoende om aan de vraag naar deze honden te kunnen voldoen.

Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. De stichting is toonaangevend in haar aanbod van verschillende soorten hulphonden en de wijze waarop zij deze professioneel inzet. De stichting plaatste in 2012 als eerste in Nederland een PTSS-hulphond bij een veteraan met een Post Traumatisch Stress Stoornis en heeft in de afgelopen twee jaar ruim 400 jongeren met eigen psychologen en therapeuten met succes geholpen. Sinds 2014 is Hulphond Nederland erkend als zorginstelling.

© Nationale Zorggids