Normal_leerlingenvervoer_speciaal_onderwijs

(Novum) - Regiotaxibedrijf Willemsen de Koning uit Arnhem is dinsdagmiddag gestopt met rijden in een groot deel van Gelderland. Het bedrijf zegt dat het faillissement voor vijf bedrijfsonderdelen is aangevraagd, waardoor bijna vierhonderd chauffeurs op straat komen te staan. De provincie Gelderland eist dat de taxivervoerder het werk hervat en heeft een kort geding aangespannen, dat woensdagochtend dient.

Willemsen de Koning heeft een groot financieel conflict met de provincie. Volgens de provincie blijft het serviceniveau van de taxivervoerder onder de maat en kan het bedrijf bovendien niet voldoende ritten uitvoeren, waardoor de provincie vervangend vervoer moet inhuren voor mensen die recht hebben op een regiotaxi, zoals rolstoelgebruikers.

Het taxibedrijf stapte naar de rechter, maar verloor de zaak. Het bedrijf moet ruim een miljoen euro aan de provincie terugbetalen. Volgens de provincie is er veel moeite gedaan om tot een betalingsregeling te komen, maar dat had geen resultaat. Willemsen de Koning zegt dat Gelderland verantwoordelijk is voor het faillissement van een deel van het bedrijf.

Het bedrijf rijdt niet meer in de Achterhoek, de Gelderse Vallei, het Rivierengebied en de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen. De provincie regelt nog dinsdag dat rolstoelers, visueel gehandicapten en mensen die naar ziekenhuizen moeten toch vervoerd worden. Andere gebruikers van de regiotaxi moeten, afhankelijk van de beslissing van de voorzieningenrechter, een paar dagen geduld hebben, aldus de provincie. Zoveel mogelijk gebruikers krijgen dinsdagavond een brief over de kwestie.