Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Willemsen de Koning, het bedrijf dat taxiritten voor hulpbehoevenden in Gelderland verzorgt, moet haar ritten onmiddellijk hervatten, zo heeft de rechter woensdag besloten. Op dinsdag legde het bedrijf het regiovervoer in grote delen van Gelderland stil omdat ze in geldnood verkeert. Faillissement dreigt voor de verlieslijdende onderdelen van het taxibedrijf. Dit meldt de NOS. 

De provincie Gelderland had het taxibedrijf voor de rechtbank gedaagd in een kort geding. De provincie eiste dat Willemsen de Koning onmiddellijk weer hulpbehoevenden ging vervoeren in de regio. De rechter heeft de provincie in het gelijk gesteld. In een reactie laat Willemsen de Koning weten niet aan de uitspraak te kunnen voldoen omdat het bedrijf in geldnood verkeert. Voor iedere dag dat Willemsen de Koning niet rijdt, moeten ze nu een dwangsom betalen. Vooralsnog is het niet gelukt om een compromis te bereiken over het financieel conflict en het taxibedrijf wil daarom faillissement aanvragen voor de verlieslijdende bedrijfsonderdelen.
 
Willemsen de Koning heeft de aanbesteding van het vervoer van hulpbehoevenden gekregen van de provincie Gelderland. Het aantal ritten dat het taxibedrijf moet uitvoeren, is echter veel lager dan in de aanbesteding stond, aldus Willemsen de Koning. Het bedrijf zou maandelijks 3 ton toe moeten leggen op het regiovervoer en is daardoor in de financiële problemen gekomen. Willemsen de Koning stelt inmiddels vele miljoenen euro's verlies te hebben geleden. Omdat de provincie Gelderland het taxibedrijf niet wilde compenseren toen Willemsen de Koning hier om vroeg, heeft het bedrijf de stekker uit de regiotaxi getrokken. 
 
Sinds het taxibedrijf gestopt is met het verzorgen van het vervoer, worden dagelijks duizend mensen gedupeerd, aldus de provincie Gelderland. Er vervallen momenteel 1500 ritten per dag. De provincie heeft voor 300 zwaar getroffen mensen inmiddels een alternatief gevonden. Het gaat hier om gedupeerden die visueel gehandicapt zijn en mensen in een rolstoel. 
 
© Nationale Zorggids