Normal_rolstoel

Britse wetenschappers starten in juli 2015 een project naar een prothetische robothand en een broek die is voorzien van kunstmatige spieren. De broek is bedoeld voor mensen wiens spieren niet totaal verlamd zijn, maar toch een rolstoel nodig hebben. De broek kan de rolstoel op termijn gaan vervangen. Dat meldt de Algemeen Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). 

De onderzoekers van de universiteit van Bristol hebben van Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) een bedrag van 2,7 miljoen euro gekregen om het baanbrekende project uit te voeren. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ouderen langer de kans krijgen om onafhankelijk te blijven leven.

De broek moet tevens problemen die ontstaan met de traditionele hulpmiddelen voorkomen. Huidproblemen en problemen met de bloedcirculatie treden voor deze patiënten niet meer op als trapliften en rolstoelen niet meer nodig zijn. Daarnaast levert het vervoeren van patiënten in de rolstoel regelmatig complicaties op. Fysiotherapeuten kunnen mogelijk in de toekomst ook gebruik maken van de broek.

© Nationale Zorggids