Normal_ns__logo

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat tien procent van de zitplaatsen in al haar treinen omdopen tot 'priority seats'. Deze stoelen zijn bedoeld voor reizigers die slecht ter been zijn, zoals gehandicapten, ouderen of zwangere vrouwen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. De NS heeft de berichtgeving bevestigd. Dit meldt Metro. 

Dit jaar zal één op de tien zitplaatsen een zogeheten priority seat worden. De invalidenzitplaatsen zullen zo dicht mogelijk bij het balkon staan. Reizigers stappen in en uit de trein in het balkon. Mensen die moeite hebben met lopen of staan hoeven dus niet ver te lopen voordat ze bij een priority seat komen. De speciale treinstoelen zullen gelijkmatig over alle coupés verdeeld worden, zo meldt de NS. De stoelen worden aangeduid met een speciale afbeelding. De NS introduceert twee markeringen die afwisselend een priority seat aanduiden, de ene afbeelding is een persoon met een stok, de andere een zwangere vrouw. 
 
Daarnaast gaat de NS reizigers informeren over de hoffelijkheid die gewenst is in de omgang met mensen die slecht ter been zijn. Dit zal onder meer gebeuren via de informatieschermen in de trein. Op de balkons komen ook huisregels over de priority seats te hangen. 
 
© Nationale Zorggids