Normal_hangar

Op de vliegbasis in het Brabantse Volkel is in 2012 nog op een onveilige manier gewerkt met de kankerverwekkende chroom-6-verf. Dat blijkt uit een rapport van de Arbodienst van Defensie, die het ministerie van Defensie heeft vrijgegeven, meldt de NOS.

De onderzoekers vonden bij een rondgang in de schildershangar, het gebouw waar vliegtuigen worden opgeslagen, vijftien verschillende afwijkingen van de richtlijnen. Volgens het rapport waren de ruimten in de schildershangar niet goed schoongemaakt, waardoor de ruimten vervuild raakten met de chroom-6-verf.

Ondanks schoonmaakacties die volgden op het rapport van de Arbodienst van Defensie, is vorig jaar bij minstens één cabine de blootstelling boven de vastgestelde streefwaarde uitgekomen. Ook een spuitcabine op de vliegbasis in Eindhoven bleek niet aan de eisen te voldoen. Defensie heeft voor deze plekken extra maatregelen genomen.

Begin deze week maakte minister Hennis van Defensie bekend dat (ex)-medewerkers van Defensie, die minimaal een jaar zijn blootgesteld aan de gifverf, een coulancevergoeding kunnen krijgen van maximaal 15.000 euro. Het maximumbedrag is bedoeld voor personeel met de meest ernstige aandoeningen: long- en neuskanker. Tot nu toe hebben zich 1.400 mensen gebeld bij een speciaal meldpunt van Defensie. Ongeveer 400 van hen hebben medische klachten.

© Nationale Zorggids