Normal_astma

Astmapatiënten die veel contact met de huisartsenpraktijk hebben, hoeven minder vaak gebruik te maken van een medisch specialist. Meer patiënten kunnen mogelijk volstaan met de zorg in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), zo meldt deze instantie. 

Het NIVEL verzamelde gegevens van 7514 astmapatiënten van 50 verschillende huisartsenpraktijken en koppelde dit aan gegevens van zorgverzekeraars over declaraties van diagnose-behandelcombinaties (DBC’s) van ziekenhuizen. “De uitkomst van het onderzoek betekent dat als huisartsenpraktijken meer zorg voor astma bieden, minder zorg in het ziekenhuis nodig is”, zegt NIVEL-programmaleider Joke Korevaar. “Er lijkt dus ruimte voor substitutie te zijn. De volgende stap is uitzoeken welke factoren belemmeren dat het nu nog niet gebeurt.”

Het verplaatsen van specialistische zorg (substitutie) naar de huisartsenpraktijk is een belangrijk onderdeel van het akkoord over de financiering van de eerstelijnszorg van 2014 tot en met 2017. De eerstelijnszorg mag iets meer gaan kosten als mensen daardoor de tweedelijnszorg minder gaan gebruiken.

© Nationale Zorggids