Normal_th

De Autismeweek 2015 start dit jaar op 28 maart met de campagne: 'Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel!' Met de campagne vraagt de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) aandacht voor het onbegrip waar mensen met autisme mee te maken hebben. In Nederland hebben circa 190.000 mensen autisme. Dit meldt NVA.

Mensen autisme hebben doorgaans een goed oog voor detail, zijn uitgesproken eerlijk, bereid om hard te werken en ergens voor te gaan. Tegelijkertijd hebben zij vaak moeite met sociale interactie, overzicht en het verwerken van informatie en prikkels. Daardoor is het voor veel mensen met een vorm van autisme niet vanzelfsprekend om elke dag naar school te gaan of een baan te hebben. Begrip voor autisme helpt acceptatie te bevorderen.

In zes protretten geven jongeren met een vorm van autisme de campagne een gezicht. De campagne is ondereel van het project AutThere dat met steun van de VriendenLoterij is gerealiseerd. Doel van het project is het doorbreken van het sociale isolement van jongeren met autisme. Met de AutThere-app krijgen jongeren met autisme de mogelijkheid elkaar gemakkelijker te vinden en blijvende vriendschappen aan te gaan.

Naast de NVA en haar honderden vrijwilligers, pakken ook vele verschillende organisaties in het land het thema op. Zij organiseren activiteiten waarbij mensen met en zonder autisme samenkomen en met elkaar in gesprek gaan. Iedereen kan een activiteit uploaden op de actiewebsite: www.autismeweek.nl. De Autismeweek, die loopt van van 28 maart tot en met 4 april, is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds. De Autismeweek wordt elk jaar georganiseerd rond 2 april, de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day).

© Nationale Zorggids