Normal_ontevreden

Patiënten met chronische pijn zijn nauwelijks tevreden over de behandeling die ze krijgen. Uit onderzoek van het Centrum voor Pijngeneeskunde, onderdeel van het Erasmus MC in Rotterdam, komt naar voren dat deze patiënten de behandeling het rapportcijfer 5,7 geven. Dat meldt het Erasmus MC. 

Het Centrum voor Pijngeneeskunde interviewde 741 patiënten met chronische pijn via vragenlijsten. Wat opvalt, is de matige tevredenheid over de adviezen van de arts. “Maar niet iedereen is ontevreden”, zeggen onderzoekers Prof. Frank Huygen en Jessica Voerman. “Zo zijn patiënten doorgaans meer tevreden als ze minder pijn ervaren, een lagere frequentie van de pijn hebben en als er een verklaring is voor hun pijn. De minder tevreden patiënten zijn de mensen die door hun pijn moeten verzuimen van het werk.”

Volgens de onderzoekers kan de communicatie tussen de arts en patiënt beter. “Vooral als het gaat om de verschillende mogelijkheden van behandeling en het bespreekbaar maken van zaken als seksualiteit, depressie en angst voor de pijn.”

© Nationale Zorggids