Normal_zwanger_buik

25 procent van de zwangere vrouwen maakt inadequaat gebruik van prenatale zorg. De vrouwen melden zich pas bij een verloskundige als ze al 12 weken of langer zwanger zijn, of ze komen op minder controle-afspraken dan het geadviseerde aantal. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). 

Tussen 2009 en 2010 werd de DELIVER-studie uitgevoerd. Dit is een cohortonderzoek uitgevoerd bij 20 verloskundige praktijken in Nederland. Ruim 3000 zwangeren namen deel aan het onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd in de eerstelijns zorg (verloskunde praktijken) en het ging dan ook voornamelijk om laagrisicozwangerschappen. Een kwart van de vrouwen werd tijdens de zwangerschap verwezen naar de tweede lijn (specialist): deze groep werd apart geanalyseerd. De onderzoekers bekeken meer dan 25 mogelijke factoren die van invloed zijn op adequaat gebruik van verloskundige zorg, zoals behoeften, gezondheidsgedrag of in staat stellende factoren. 
 
Vooral laagrisicozwangeren die van plan waren in het ziekenhuis te bevallen van hun baby maakten inadequaat gebruik van de beschikbare prenatale zorg. Hetzelfde geldt voor toekomstige moeders die passief rookten tijdens de zwangerschap en vrouwen die rond de conceptiedatum niet op de juist wijze foliumzuur hadden geslikt. 
 
Zwangeren die doorverwezen waren naar de tweede lijn, kwamen vooral minder vaak op controle-afspraken wanneer zij kampten met een chronische ziekte of een beperking. Ook toekomstige moeders die inadequaat foliumzuur slikten kwamen minder vaak voor controle. Inadequaat en onvoldoende gebruik van verloskundige zorg kwam in beide groepen ook vaker voor wanneer de zwangere werkloos of een migrant was.  
 
© Nationale Zorggids