Normal_handicap_student

(Novum) - De toeslag die jongeren met een arbeidshandicap ontvangen voor hun studie is sinds begin van dit jaar sterk afhankelijk van waar ze wonen. Zo bedraagt de studietoelage in Coevorden nu 3600 euro, maar is dit in Landgraaf slechts een tiende van dit bedrag. Dat concludeert Binnenlands Bestuur, het vakblad voor bestuurlijk Nederland, donderdag op basis van eigen onderzoek.

Sinds 1 januari mogen gemeenten zelf de individuele toeslagen regelen voor arbeidsgehandicapten vanaf achttien jaar. Dat zijn jongeren die ondanks hun handicap nog wel in staat zijn om (deels) te werken. De toeslag moet deze jongeren stimuleren om een opleiding te volgen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Maar doordat gemeenten er een wisselend beleid op nahouden is er grote ongelijkheid ontstaan, constateren de onderzoekers. De bedragen die jongeren ontvangen zijn inmiddels nagenoeg overal flink naar beneden bijgesteld. Soms krijgen ze nog maar een fractie van de oude studieregeling. Maar er zijn ook gemeenten die nog enigszins in de buurt blijven van het oude bedrag, zoals Amsterdam, Zwolle, Coevorden, Oisterwijk en Nuenen.

Voorheen werd de studietoeslag door uitkeringsinstantie UWV geregeld. Jongeren met een arbeidshandicap vielen toen onder de zogeheten landelijke studieregeling en ontvingen 25 procent van het minimumloon. Gemeenten moeten nu de toelages vastleggen in een verordening. Dat moet op 1 juli geregeld zijn en inmiddels hebben veel gemeenten dit al rond.