Normal_trouwen

Mannen verlaten hun zieke partner vaker dan vrouwen dat doen. Als de vrouw een ernstige ziekte heeft, dan heeft het huwelijk zes procent meer kans om stuk te lopen. Heeft de man een ernstige ziekte, dan vergroot dit de kans op een scheiding niet. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Iowa State en Indiana, meldt Relatie.blog. 

De Amerikaanse onderzoekers analyseerden de huwelijksgegevens van 2.700 paren. Minstens één persoon van het echtpaar was ten tijde van het onderzoek ouder dan vijftig jaar. Volgens de uitkomsten van het onderzoek is het niet altijd zo dat de gezonde partner wil scheiden. Ook de patiënt vraagt wel eens een scheiding aan. “Wie de dood in de ogen kijkt, voelt vaak de behoefte om te evalueren wat echt belangrijk is in het leven”, zegt hoofdonderzoekster Amelia Karraker. “Een vrouw kan misschien wel concluderen dat haar man tijdens de mindere periode vaak afwezig was en niet goed voor haar zorgde. Dat kan haar doen beseffen dat ze niet verder wil met hem.”

Eerdere onderzoeken wezen uit dat de overlevingskansen voor mannen met kanker of een hartaandoening beter zijn als ze een partner hebben. Voor vrouwen maakt een partner weinig verschil.

© Nationale Zorggids