Normal_ice

Het geld dat de Stichting ALS Nederland kreeg door de Ice Bucket Challenge wordt onder andere gebruikt voor vier nieuwe onderzoeken in het ALS Centrum van het UMC Utrecht Hersencentrum. Daar is ongeveer tachtig procent van alle ALS-patiënten in de behandeling. Met de Ice Bucket Challenge werd ongeveer 5,5 miljoen euro opgehaald. Dat meldt Gezondheidsplein. 

Eén van de onderzoeken is het ‘Beyond Project MinE NL’. In dit onderzoek wordt een analyse gedaan van 22.500 DNA-profielen. De onderzoekers hopen meer duidelijkheid te krijgen over de genetische oorzaak van ALS door afwijkingen in zenuwcellen te vinden. Dat draagt vervolgens bij aan het vinden van een effectieve behandeling van de spierziekte. “We kunnen niet garanderen dat we snel een therapie vinden, maar met deze nieuwe onderzoeksprojecten kunnen we wel grote stappen vooruit zetten”, zegt Leonard van den Berg van het ALS Centrum.

De Ice Bucket Challenge was de afgelopen zomer enorm populair. Miljoenen mensen gooiden een emmer ijskoud water over zichzelf heen om aandacht te vragen voor de dodelijke spierziekte. Stichting ALS Nederland heeft dankzij de actie meer dan 14.000 donaties ontvangen. Normaal gesproken krijgt de stichting 200 donaties per maand.

© Nationale Zorggids