Normal_copyright_stockfreeimages_rolstoel_parkeerplaats
Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) adviseert minister Schippers om een deel van het zittend ziekenvervoer over te hevelen naar de gemeenten. Het ZiNL wil onder meer dat gemeenten verantwoordelijk worden voor het vervoer van blinden en rolstoelafhankelijke personen. Minister Schippers neemt het advies op dit moment nog niet over, maar zegt dat zij na afronding van de transitie opnieuw naar het advies zal kijken. Dit meldt Gemeente.nu. 
 
Zittend ziekenvervoer is het vervoeren van mensen van en naar het ziekenhuis per taxi. Omdat de oude regeling nog stamt uit de tijd van de Ziekenfondswet, heeft het ZiNL een advies opgesteld om de verantwoordelijkheid voor deel van het vervoer bij de gemeenten onder te brengen, vanwege de komst van de Wmo en Zvw. Het ZiNL adviseert om het zittend ziekenvervoer in de Zorgverzekeringswet (Zvw) te beperken tot dialyse-, radiotherapie- en chemotherapiepatiënten, aangevuld met een hardheidsclausule. Dit houdt onder andere in dat het vervoer van blinden, slechtzienden en rolstoelafhankelijke personen overgeheveld wordt naar de gemeenten. 
 
Minister Schippers van Volksgezondheid wil het advies van het Zorginstituut op dit moment echter niet overnemen, hoewel zij het rapport wel onderschrijft. De gemeenten hebben hun handen vol aan de transitie van de langdurige zorg, volgens de minister, en ze betwijfelt of zij daardoor voldoende in staat zullen zijn om ook het zittend ziekenvervoer in hun takenpakket op te nemen. De minister denkt dat vooral het goed regelen van bovenregionaal vervoer op dit moment een stap te ver is voor de gemeenten. 
 
Schippers: “Gezien deze grote veranderingen vind ik het niet wenselijk om gemeenten op dit moment extra te belasten met een nieuwe taak. Daarom zal ik, wanneer de transitie van de zorg volledig is geland, opnieuw naar het advies kijken. In de tussentijd zal ik het gesprek aangaan met gemeenten over hoe zij het zittend ziekenvervoer in de toekomst kunnen regelen.”
 
© Nationale Zorggids