Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De 40-jarige man die twee jaar geleden 'bij wijze van experiment' zijn nier heeft aangeboden op Marktplaats is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van zestig uur geëist. Dat meldt RTL Nieuws.

In juni 2013 besloot de man uit nieuwsgierigheid zijn nier op Marktplaats te koop aan te bieden. Hij wilde zijn nier niet echt kwijt, maar wilde weten hoeveel mensen erop zouden reageren. “Gezonde nier aangeboden. Prijs. 50.000 euro”, stond te lezen bij de advertentie. In Nederland is verboden om organen aan te bieden vanuit de gedachte dat 'mensen met veel geld voorrang krijgen'.

“Binnen een paar uur was de advertentie al door de politie verwijderd”, zegt zijn advocaat Van Oort. “Die ziet boven op dit soort advertenties.” Volgens Van Oort had de man geen criminele bedoelingen met zijn daad en had daarom vrijspraak geëist. “Al geeft het natuurlijk te denken dat je zoiets doet”, zegt de advocaat.

De man kon volgens de wet maximaal een een jaar straf krijgen. De rechter oordeelde dat plaatsen en de inhoud van advertentie onvoldoende bewijs is voor winstoogmerk. De man heeft in ieder geval spijt van zijn daad. "Dit was eens en nooit weer. Zo'n dom ding doe ik nooit meer. Het was echt oerstom", zegt hij.

© Nationale Zorggids