Normal_klijnsma

Leerlingen die het speciaal onderwijs of een praktijkschool verlaten kunnen zich rechtstreeks bij het UWV melden om vast te stellen of zij binnen de doelgroep van de banenafspraak vallen. In dat geval komen zij in aanmerking voor de extra banen die werkgevers beschikbaar hebben voor deze mensen. Gemeenten hoeven met onmiddellijke ingang niet meer zelf per beoordeling te betalen. De financiering wordt centraal geregeld, structureel 18 miljoen per jaar.

Deze afspraken zijn gemaakt door staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met  de sociale partners, het UWV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Klijnsma dat alle partijen het belang onderstrepen dat mensen met beperkingen scherp in beeld blijven en dat het zogenaamde doelgroepregister ook zo snel mogelijk goed wordt aangevuld met mensen uit de Participatiewet met een arbeidsbeperking van wie is vastgesteld dat zij niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen en dus in aanmerking komen voor een garantiebaan. De brief bevat een pakket aan nieuwe maatregelen.

Volgens Jetta Klijnsma zijn nu ‘stevige hobbels’ weggenomen, waardoor het doelgroepregister nu sneller kan worden aangevuld. “Want alle partijen zijn het er over eens dat het voor mensen met een beperking belangrijk is dat zij snel op de goede plek terecht komen, waardoor zij een veel betere toegang tot de arbeidsmarkt krijgen. Het is essentieel dat deze leerlingen en hun ouders weten waar ze zich kunnen melden. Eenduidigheid is van belang.”

In het Sociaal Akkoord hebben werkgevers en werknemers met het kabinet de afspraak gemaakt dat er voor deze groep de komende jaren in totaal 125.000 extra banen worden gecreëerd. Dit aantal moet in het jaar 2026 zijn bereikt.

Het UWV beoordeelt op verzoek van gemeenten wie thuishoort in het doelgroepregister. Enkele maanden na de inwerkingtreding van de Participatiewet, op 1 januari van dit jaar, werd duidelijk dat het aantal verzoeken van gemeenten voor een beoordeling  achterblijft bij de verwachtingen. Een van de oorzaken is dat wet relatief nieuw is, en dat de betrokken organisaties de inrichting hun werkprocessen beter op elkaar af moeten stemmen.

© Nationale Zorggids