Normal_ergeren

Metro heeft vijf grote zorgergernissen in 2015 op een rij gezet. Het gaat om de pgb-ellende, regels voor mantelzorgers met een uitkering, de vergoeding voor speciaal bereide medicijnen, bureaucratie en de topsalarissen die zorgbestuurders opstrijken. 

De chaos rondom het uitbetalen van het persoonsgebonden budget lijkt de ergernis te zijn met de grootste gevolgen. Budgethouders wachten in sommige gevallen al maanden op hun geld en kunnen daardoor rekeningen niet meer betalen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid moest zich al meerdere keren verantwoorden in de Tweede Kamer.

De ergernis over de zogenoemde kostendelersnorm die sinds 2015 geldt, treft betrokkenen ook in hun portemonnee. Vooral mantelzorgers hekelen deze norm. Wie een uitkering heeft en een woning deelt met één of meerdere volwassen wordt nu gekort. Een mantelzorger met uitkering die bovendien de zorg van zijn vader op zich neemt, wordt nu 'gestraft', omdat hij met een volwassene samenwoont.

Veel gebruikers van apotheekbereidingen zijn boos vanwege de onenigheid die er heerst rondom de vergoedingen van deze medicijnen. Voorheen werden deze medicijnen altijd vergoed, maar nu kost het opeens geld. Zo zijn er meer irritaties rondom de kosten van medicijnen. Waarom moet er bijvoorbeeld ineens betaald worden voor uitleg die door een apotheker wordt gegeven?

Artsen, therapeuten en andere medici maken zich ernstige zorgen over verder toenemende bureaucratie. Zeker dertig procent van de tijd van een zorgverlener gaat naar administratie, zo bleek uit onderzoek van VvAA. Huisartsen vinden dat er een eind aan moet komen en hebben een manifest tegen bureaucratie aangeboden aan minister Schippers van Volksgezondheid.

De laatste ergernis die in de lijst grootste zorgergernissen van Metro staat, is het salaris van topbestuurders. 152 directeuren van zorginstellingen voor ouderenzorg verdienen meer dan minister-president Mark Rutte. Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland verdient het meest. Hij had in 2014 een jaarinkomen van bijna vier ton.

© Nationale Zorggids