Normal_handen_reuma__still_

Een derde van de reumapatiënten heeft psychische klachten als gevolg van de ziekte. Zij kampen met angst, depressieve klachten of het gevoel dat hun leven niet zinvol is. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, meldt NU.nl.

Promovendus Roos Arends wilde meer weten over het mentaal welbevinden van reumapatiënten. Door reuma kunnen bepaalde doelen, zoals werken, sporten, voor kinderen en ouders zorgen of activiteiten ondernemen met vrienden, moeilijker bereikbaar of helemaal onbereikbaar worden. Arends inventariseerde hoe reumapatiënten hiermee omgaan en hoe zij scoren op mate van angst, depressie, maatschappelijke participatie en het gevoel een zinvol leven te leiden.

“Vaak wordt gedacht dat deze patiënten met vallen en opstaan wel leren om te gaan met de aandoening. Nu hier voor het eerst langdurig onderzoek naar is gedaan, blijkt dat dit voor een een derde van de patiënten niet zo is”, zegt Christina Bode die als onderzoeksbegeleider aan de studie verbonden is. “Reumapatiënten kampen langdurig met mentale problemen zoals angst of depressie of ze hebben het gevoel dat hun leven niet zinvol is. Deze patiënten hebben hulp nodig om met de aandoening om te gaan.”  

© Nationale Zorggids