Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Mannen die na hun vijftigste nog een creatief beroep uitoefenen, hebben minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Dat concluderen neurologen Charlotte Haaxma en Bas Bloem van het Radboudumc, meldt dit ziekenhuis.

De onderzoekers hebben hiermee voor het eerst aanwijzingen gevonden dat een artistiek beroep beschermend werkt tegen Parkinson. “Onder artsen leefde al lang het idee dat mensen met Parkinson vaker een wat meer behoudend beroep hebben, zoals boekhouder of docent”, zegt Bloem. “Wij wilden hier wetenschappelijk bewijs voor zoeken.” Het bleek echter niet zo te zijn dat een behoudend beroep geassocieerd is met Parkinson, maar mensen met een kunstzinnig beroep hebben minder kans op de ziekte. Hierin speelt de neurotransmitter dopamine, die is betrokken bij het beloningssysteem en exploratief gedrag, een belangrijke rol. Mensen met Parkinson hebben een tekort aan dopamine.

Een tekort aan dopamine leidt tot symptomen als trillen, stijfheid, moeilijk lopen en vallen. Via medicijnen kan dopamine aangevuld worden, maar soms ontstaat er een bijwerking zoals een toegenomen behoefte aan beloning. Bloem: “Dopamine is een stof met veel complexe functies. Mensen die van nature veel dopamine hebben, zijn doorgaans creatief en exploratief, maar ook meer verslavingsgevoelig. Maar dergelijke personen lijken dus ook minder kans te hebben op het ontwikkelen van Parkinson.”

De onderzoekers vroegen 750 mannen met Parkinson en 1300 mannen zonder de ziekte om een vragenlijst in te vullen. Omdat vrouwen decennia geleden minder vrij waren in hun beroepskeuze, werden zij niet in het onderzoek meegenomen. De mannen werden gevraagd naar de beroepen die zij hebben uitgeoefend.  

© Nationale Zorggids