Normal_thermometer_koud_wiki_-c_

De situatie van mensen met diabetes type 2 verbetert aanzienlijk bij blootstelling aan een wat koudere omgeving. Dit hebben wetenschappers van de Universiteit van Maastricht aangetoond. Het resultaat werd gevonden in een proef met 8 diabetes type 2-patiënten die gedurende 10 dagen tot 6 uur werden blootgesteld aan een temperatuur van 14-15 graden Celsius. Dit meldt de Universiteit van Maastricht. 

Diabetes type 2 is een chronische ziekte en bedreigt de gezondheid in de loop der jaren vooral door (ernstige) verkalking van de bloedvaten. De spieren reageren sterk verminderd op het hormoon insuline waardoor een te hoge bloedsuikerspiegel de gezondheid bedreigt. In de succesvolle proef blijkt door de kou de gevoeligheid van spieren voor insuline met gemiddeld 43 procent te stijgen, waardoor ze meer glucose uit het bloed opnemen.

“Een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat”, aldus de onderzoekers die op een veel kleiner effect rekenden. Bovendien werd de bulk van het gunstige effect niet, zoals van tevoren verwacht, veroorzaakt door extra '(bruin)vet-verbranding' maar door effecten op de spier. Het nieuwe onderzoek levert een proof of concept, waarbij in beginsel is aangetoond dat een temperatuurverlaging een gunstig effect heeft op de suikeropname van spieren. Er is meer onderzoek nodig om duidelijk te maken of het beter is voor diabeten om gedurende een korte periode aan een lage temperatuur blootgesteld te worden (1 dag) of langer (10 dagen). 

© Nationale Zorggids