Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Mensen die een darmoperatie nodig hebben, moeten lang wachten tot zij geopereerd kunnen worden. Operaties vanwege darmkanker hebben namelijk voorrang, waardoor patiënten met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn op een wachtlijst komen. Dat brengt risico's voor deze patiënten met zich mee, waarschuwen meerdere patiëntenverenigingen, meldt De Volkskrant.

De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, de patientenvereniging Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland hebben een rondgang langs 48 ziekenhuizen gemaakt. Daaruit blijkt dat de wachttijd voor een operatie 3,5 week bedraagt en bij academische ziekenhuizen negen weken. “Hoe langer je wacht met ingrijpen, hoe meer ellende je je op de hals haalt", zegt Ad van Bodegraven, mdl-arts in het Orbis Medisch Centrum in Sittard.

Dat de wachtlijsten oplopen, komt mogelijk door de volumenorm van ziekenhuizen. Chirurgen moeten jaarlijks minimaal vijftig operaties uitvoeren waarbij een deel van de dikke darm wordt weggehaald. De angst leeft bij ziekenhuizen dat ze hun bevoegdheid kwijtraken als ze niet aan de norm voldoen en dus te weinig darmkankeroperaties uitvoeren.

Een andere oorzaak is de nieuwe darmkankerscreening. Daardoor zouden meer mensen met darmkanker zijn ontdekt, dus zijn er ook meer operaties nodig en lopen de wachttijden voor andere darmoperaties op. 

© Nationale Zorggids