Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid ziet geen reden om in te grijpen bij gemeenten. Volgens hem voeren de gemeenten de Wmo beter uit. Dat schrijft Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Gemeente.nu.

Volgens Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) was de toekenning van hulp in de Wmo niet altijd duidelijk, waardoor gemeenten meer bezuinigen dan nodig is. Verschillende rechters hebben een aantal gemeenten al op de vingers getikt, omdat ze de huishoudelijk hulp onterecht hebben teruggedraaid.

“De Wmo 2015 is naar mijn mening duidelijk in wat van gemeenten wordt verwacht”, schrijft Van Rijn. Volgens de staatssecretaris benadrukt de wet dat gemeenten zorgvuldig onderzoek moeten doen naar de persoonlijke omstandigheden van de cliënt, maar uit verschillende rechterlijke uitspraken blijkt dat gemeenten dat niet altijd doen. “Ik ben van mening dat de gemeenten procedures met cliënten waar mogelijk moeten voorkomen”, aldus de staatssecretaris.

Op voorhand hulp afwijzen zonder dat er onderzoek is gedaan, mag niet, schrijft Van Rijn. De staatssecretaris kan eventueel ingrijpen, maar dat is nog niet nodig geweest. Hij ligt die verantwoordelijkheid neer bij het gemeentebestuur. 

© Nationale Zorggids