Normal_werkplaats

Gemeenten krijgen de komende jaren 100 miljoen euro extra beschikbaar om meer werkplekken te creëren voor mensen met een beperking. Het gaat de komende vijf jaar om 20 miljoen extra per jaar. Dat gaat het kabinet op Prinsjesdag bekend maken, meldt RTL Nieuws.

Het lukt gemeenten nog niet om voldoende werkplekken voor deze groep mensen te creëren. Komende jaren moeten er 30.000 beschutten werkplekken komen, maar dat lijkt onhaalbaar. Het is de bedoeling dat mensen met een beperking bij een normale werkgever aan het werk gaan en daarom gaan sociale werkplaatsen verdwijnen. Gemeenten moeten een baan creëren voor mensen die te zwak zijn om bij een normale werkgever aan de slag te gaan.

Dit jaar moeten gemeenten 1600 beschutte werkplaatsen gecreëerd hebben, maar dat aantal is volgens Cedris, brancheorganisatie voor de sociale werkbedrijven, veel te hoog gegrepen. Als er 100 plekken komen dan is dat al veel, zegt Cedris-voorzitter Job Cohen. Gemeenten worstelen met de hoge kosten bij deze opdracht.

© Nationale Zorggids