Normal_parkeerplaats_gehandicapten_gehandicaptenparkeerplek

Vandaag is de 250.000ste gehandicaptenparkeerkaart uitgereikt. Mevrouw J.A. Platjouw uit Harlingen kreeg de kaart. Het Nationaal Parkeer Register, waar de parkeerkaarten in staan, bereikt hiermee een nieuwe mijlpaal. Inmiddels is ruim 80 procent van de gemeenten aangesloten bij het register, zo meldt RDW.

Het landelijke register heeft tot doel om fraude of misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten te voorkomen. Bij melding van verlies of diefstal via het landelijke registratiesysteem is de kaart meteen ongeldig. In alle bij het landelijk register aangesloten gemeenten komen vervallen kaarten bij parkeercontrole direct aan het licht. Zo verliezen gestolen en verloren gehandicaptenparkeerkaarten hun waarde. 

In de praktijk worden gehandicaptenparkeerkaarten regelmatig gestolen en misbruikt. Deze kaart is van grote waarde omdat er bezitters van gehandicaptenkaarten in veel Europese landen gratis kunnen parkeren. Er is dan ook een levendige handel in gehandicaptenparkeerkaarten ontstaan. De marktwaarde van een gestolen gehandicaptenparkeerkaart ligt rond de 1500 euro.
 
Organisaties voor mensen met een beperking dringen er sterk op aan dat alle gemeenten zich aansluiten bij deze landelijke registratie van de gehandicaptenparkeerkaart. Onder meer Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte en ANGO staan achter de registratie. Inmiddels zijn 325 van de 393 gemeenten aangesloten bij het register.
 
© Nationale Zorggids