Normal_rss_entry-9981

(ANP) - Dankzij een nieuwe app kunnen mensen met een visuele beperking voortaan ook films 'zien'. De Watson-app voorziet films van een audiodescriptie, zodat bijna alle Nederlandstalige films vanaf nu te volgen zijn voor de 350.000 blinde en slechtziende Nederlanders.

Audiodescriptie (AD) is een techniek waarbij een voice-over in de pauzes tussen de dialogen de visuele elementen uit de film beschrijft, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. De voor het verhaal essentiële, non-verbale elementen worden op deze manier 'horend zichtbaar'. Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking de film veel beter volgen, zowel thuis als in de bioscoop.

Voorafgaand aan de vertoning in de bioscoop downloadt de gebruiker het audiodescriptie-bestand van de film. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af. Dat heeft de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt maandag bekendgemaakt.

De lancering van de app is op het Nederlands Film Festival eind september. De presentatie van de app vindt maandagmiddag plaats in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. De Watson app biedt audiodescriptie voor Nederlandse films die vanaf september uitgebracht worden in de Nederlandse bioscoop. De app is gratis voor gebruikers.