Normal_steunkous_ouderen_bejaarden_zorgverlening_rutgerjan

De langdurige zorg heeft er veel last van als iedereen elkaar tegen blijft werken. Dat zegt Anja Schouten, bestuursvoorzitter van Zorgbalans in Haarlem, tegen Skipr. 

"De boel opstoken, elkaar dwarszitten, dat is nestbevuiling”, aldus Schouten. Zij vindt dat daarnaast het 'denken in productiedoelen' de adequate wijkgerichte zorg in de weg staat. “In de zorg moeten we het samen doen. Noblesse oblige: We moeten de hervormingen met elkaar in goede banen leiden. Het zou ons geweldig helpen als de instituties die toezien op de zorg ons niet langer tegenwerken, maar dezelfde beweging maken als wij. Dat is pas van bovenaf meedenken.”

Schouten werd eerder dit jaar door Zorgvisie uitgeroepen als Zorgmanager van het jaar. Zij hoopt dat het ministerie van Volksgezondheid de regels gaat versoepelen en het denken in productiedoelen los gaat laten. “Laat VWS de NZa van bovenaf de instructie geven dat de samenwerking in de wijk wordt gestimuleerd. Instrueer de ACM dat samenwerking cruciaal is en dat daar slechts heel voorzichtig straf op wordt gezet. Geef de IGZ opdracht niet alleen te oordelen over verantwoorde zorg, maar ook te kijken naar levensvreugde. Hebben mensen echt iets te kiezen? Daar draait het om”, aldus de bestuursvoorzitter. 

© Nationale Zorggids