Normal_korting

De gemeente Oegstgeest hield als enige gemeente in Nederland vast aan een algemene korting van elf procent op alle persoonsgebonden budgetten (pgb's) voor begeleiding, maar ziet daar nu vanaf. Dit besluit heeft de gemeente genomen na een telefoontje van een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt Leidsch Dagblad.

De gemeente gaat met alle cliënten in gesprek die vorig jaar een pgb hadden om te kijken wat toereikend is voor de benodigde zorg en ondersteuning. Dat had al veel eerder gemoeten. Oegstgeest veegde alle cliënten op één grote hoop, met als doel om zo veel mogelijk te bezuinigen op de nieuwe zorgtaken die zijn overgedragen vanuit het Rijk. In de zomer van 2014 waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid al dat het handelen van Oegstgeest illegaal is. Er is namelijk sprake van een overgangsrecht en bestaande cliënten mogen pas gekort worden als zij het daarover in onderling overleg eens zijn.

Andere gemeenten deden hetzelfde als Oegstgeest, maar na een brief van het ministerie werd het beleid aangepast. Oegstgeest veranderde echter niets. Pas na ingrijpen van het ministerie gaat Oegstgeest in gesprek met hulpbehoevenden. 

© Nationale Zorggids