Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

De campagne 'zorg tegen eenzaamheid', die vanaf vandaag is gestart, maakt zorgprofessionals alert op eenzaamheid onder ggz-cliënten, ouderen en gehandicapten. Ook moet het zorgprofessionals aansporen om actie te ondernemen. Dat meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

VGN is één van de dertien partijen die het initiatief heeft genomen voor de campagne. De bedoeling is dat eenzaamheid onder cliënten in de langdurige zorg wordt voorkomen. Via de website zorgtegeneenzaamheid.nl verspreiden de organisaties informatie om zoveel mogelijk professionals te bereiken.

Op 16 juli 2014 presenteerde staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid het actieplan 'Intensiveren en verankeren aanpak eenzaamheid' en daarmee legde hij de basis voor de huidige campagne. Eenzaamheid in de langdurige zorg is volgens VNG een onderschat probleem want 50 procent van de ouderen, 55 procent van de gehandicapten en 77 procent van de mensen met een psychisch problemen voelt zich eenzaam. Er zijn veel instrumenten om eenzaamheid te bestrijden en daarom brengt de campagne de mogelijkheden onder de aandacht.

De campagne is ontwikkeld en wordt gesteund door: ActiZ, Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking, Coalitie Erbij - de nationale coalitie tegen eenzaamheid, GGZ Nederland, de Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden, MOgroep, Movisie, de Nederlandse Vereniging van  Maatschappelijk Werkers, Trimbos-instituut, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, Vilans en Kennisplein Zorgvoorbeter.

© Nationale Zorggids