Normal_handicap

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de medewerkers in de sociale werkvoorziening (sw) zijn vastgelopen. Dat betekent dat mensen met een arbeidshandicap voorlopig geen loonsverhoging krijgen, meldt FNV. 

Peter Wiechmann, cao-onderhandelaar namens FNV Overheid, kan niet geloven dat de onderhandelingen stuk zijn gelopen. “Na een impasse van maanden zitten we eindelijk weer aan tafel en komt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met helemaal niets. Het is duidelijk dat ze de sw-medewerkers niet serieus nemen en al helemaal niet waarderen.”

De werkgevers boden volgens FNV 'slechts' een jaarlijkse uitkering van 225 euro bruto, maar loonschaalbedragen blijven voor altijd ongewijzigd. Het gevolg daarvan is dat het loongebouw onder water komt te staan, dat wil zeggen dat de lonen in de sociale werkvoorziening onder het wettelijk minimumloon zakken.

“De werkgevers hadden de vorige onderhandelingsronde toegezegd met een beter en structureel loonbod te komen”, vervolgt Wiechmann. “Dat is niet gekomen. Wij hebben hierop de onderhandelingen afgebroken en gaan ons beraden op harde acties.”

Op het moment dat de werkgevers het loonbod presenteerden, barricadeerden een groep actievoerders de overlegzaal. Zij wilden met deze actie het signaal overbrengen dat het water hen aan de lippen staat en er nu echt een goed en structureel loonbod moet komen. Het gepresenteerde loonbod was volgens FNV dusdanig onder de maat, dat over andere onderwerpen niet meer is gesproken. Eind 2013 liep de cao sociale werkvoorziening af en na 1,5 jaar is er nog steeds geen nieuwe.

© Nationale Zorggids